Vauvaperheen ympäristöystävälliset valinnat

Vauvaperheissä on tarvitaan monenlaisia tavaroita ja tarvikkeita. Kaikki hankinnat eivät kuitenkaan ole välttämättömiä ja monissa asioissa voi halutessaan myös säästää. Kierrättäminen on usein järkevää sekä ympäristön että lompakon kannalta.

Pakolliset rahareiät

Pieni vauva tarvitsee ennen kaikkea rakkautta, läheisyyttä ja hellää

Workers install solar-reflective roofing during the construction of environmentally friendly 'green' barracks on Fort Eustis, Va. All new construction in the Department of Defense must qualify for Silver certification under the U.S. Green Building Council's Leadership in Energy and Environmental Design standard. U.S. Army Environmental Command photo by Neal Snyder (neal.snyder@us.army.mil)

huolenpitoa. Jos vauva ei nuku perhepedissä, hänelle täytyy hankkia oma sänky. Yleensä vanhemmat alkavat jossain vaiheessa kaivata rauhaisia yöunia ja siirtävät vauvan omaan sänkyyn, vaikka hän olisikin nukkunut ensimmäiset kuukaudet äidin vieressä. Erilaisia kehtoja ja pinnasänkyjä löytyy paljon myös käytettyinä, joten jos haluat säästää, tässä on yksi loistava tilaisuus. Tutustu netin kirpputoreihin ja sosiaalisen median kirppisryhmiin ja etsi vauvalle sieltä sänky.

Jos liikutte usein autolla, vauva tarvitsee turvakaukalon autoon. Laki velvoittaa kuljettamaan lasta iän ja painon mukaisessa istuimessa automatkojen ajan, joten turvakaukalon hankkiminen paljon autoilevissa perheissä on pakollinen sijoitus. Turvakaukaloiden ja -istuinten hinnat vaihtelevat paljon, ja turvalaitteen sopivuus riippuu myös auton ominaisuuksista, joten asiantuntijan, kuten lastentarvikeliikkeen, puoleen kääntyminen on suositeltavaa. Jos päätätte ostaa vauvan turvakaukalon tai -istuimen käytettynä, selvittäkää turvalaitteen käyttöhistoria huolellisesti. Yleensä yli 5 vuotta vanhan istuimen käyttöä ei suositella.

Myös vaunut ovat yksi suurimmista yksittäisistä menoeristä vauvaperheen elämässä. Harkitkaa tarkkan, millaiset vaunut haluatte hankkia ja minkä verran olette niihin valmiita sijoittamaan. Yhdistelmävaunut muuntuvat rattaiksi ja niiden käyttöikä oikein säilytettynä on jopa yli 10 vuotta, joten laadukkaisiin rattaisiin panostaminen saattaa olla järkevää, varsinkin jos liikutte vauvan kanssa paljon ja perheeseenne on suunnitteilla lisää lapsia.

Hanki vain tarpeeseen

Rintapumppu, tutit ja tuttipullot ovat hankintoja, joiden tarpeellisuutta on hankalaa arvioida etukäteen. Kaikki vauvat eivät myöskään viihdy sitterissä eivätkä kantoliinassa tai -repussa, joten nekin kannattaa hankkia vasta vauvan syntymän jälkeen. Kertakäyttövaipoillakaan ei kannata täyttää kaappeja raskausaikana, sillä kaikki vaippamerkit eivät välttämättä sovi vauvan herkälle iholle. Kestovaippojen käyttöä, osittaista tai kokonaisvaltaista, kannattaa harkita ja kokeilla mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Vaatteet ovat pakollisia hankintoja, mutta ympäristötietoinen perhe tekee myös vauvan vaatehankinnat kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Vastasyntynyt kasvaa nopeasti eikä juuri ehdi vaatteitaan kuluttaa, joten vaatteita löytyy myös käytettynä erinomaisessa kunnossa.