Kierrätys on ekoteko

Kierrättäminen on monille tuttu ja helppo tapa osoittaa ympäristövastuullisuutensa. Kierrättämällä säästää luontoa, mutta siinä säästää myös selvää rahaa. Seuraavassa kerromme muutamia varmoja kierrätyskohteita.

Kierrätä lastenvaatteet ja -tarvikkeet

Mitä pienempi lapsi, sitä nopeammin hän kasvaa. Tämä tarkoittaa sitä, että vaatteet eivät välttämättä ehdi heillä liikaa kulua. Mitä nuoremmasta vauvasta on kyse, sitä parempikuntoisia vaatteita on saatavilla käytettyinä. Muista, että vaikka röyhelömekot ja kauluspaidat ovat ehkä mielestäsi supersuloisia, ne eivät välttämättä ole kantajalleen mieluisimpia vaatekappaleita.614px-recycling_symbol-svg

Vaatteiden tavoin myös monet harrastusvälineet käyvät lapsille nopeasti pieniksi. Älä siis suotta osta joka vuosi lapselle uusia suksia muutaman hiihtokerran vuoksi, vaan etsi välineitä käytettyinä tai pyydä niitä tuttavilta lainaan silloin, kun lapsesi niitä tarvitsee.

Muista myös kierrättää omille lapsillesi pieneksi jääneet vaatteet tuttaviesi lapsille tai myydä ne eteenpäin kirpputorilla tai nettihuutokaupassa. Käytettyjen lastentarvikkeiden, kuten syöttötuolien, pinnasänkyjen ja lastenrattaiden, kauppa on vilkasta ja hinnoittelemalla tuotteet oikein saat ne myydyksi takuuvarmasti. Halutessasi voit myös lahjoittaa tarpeettomat lelut esimerkiksi läheiseen päiväkotiin.

Kierrätä huonekalut ja astiat

Laadukkaat huonekalut kestävät vuosikymmeniä, korjattuina ja kunnostettuina jopa vuosisatoja! Älä siis ryntää ensimmäisenä huonekalukauppaan, kun tarvitset tuolin, vaan tutustu kirpputorien ja kierrätyskeskusten valikoimiin. Jos oma peukalosi on keskellä kämmentä, voit pyytää käytettyjen huonekalujen kunnostamiseen ja tuunaukseen apua ystäviltäsi ja tuttaviltasi. Maalaaminen ei ole vaikeaa eikä kallista, joten kokeile sitä rohkeasti itsekin.

Kierrätetyt lahjat

Ehkä kaappisi perällä on jokin itsellesi annettu lahja, joka on unohtunut kaappiin tarpeettomana ja täysin käyttämättömänä. Kaapissasi saattaa olla myös heräteostoksia, jotka eivät ole koskaan päätyneet käyttöön asti. Laita nämä tavarat kiertoon ja lahjoita ne jollekin muulle! Seuraava lahjansaaja osaakin ehkä arvostaa tuotetta ihan eri tavalla kuin sinä.

Liika tavaramäärä ei yleensä tee hyvää kenellekään – varsinkaan ympäristölle. Erityisesti lapset saavat usein paljon lahjoja, ja joulun jälkeen vanhemmat pohtivat kuumeisesti, mihin he saavat kaikki tavarat mahtumaan kodissaan. Harkitse siis välillä aineettoman lahjan antamista. Aineeton lahja voi olla lupaus yhteisestä ajasta, esimerkiksi leffa- tai peli-illasta tai kylpyläretkestä.