Kestävät valinnat ruokapöydässä

Ympäristöstä puhuttaessa moni ajattelee vaistomaisesti jätteitä ja niiden kierrätystä sekä energiaan liittyviä valintoja. Ympäristöystävällinen elämäntapa ulottuu kuitenkin laajemmalle, ja voit tehdä kestäviä valintoja myös ruokakaupassa ja omassa keittiössäsi.

Lisää kasviproteiineja

Eläinproteiinin vähentäminen ruokavaliossa johtaa ulosteessa olevan typen määrän vähenemiseen. Typen alhaisempi määrä puolestaan helpottaa jäteveden puhdistamista ja vähentää vesistöjen rehevöitymistä.

Pienikin muutos auttaa, joten makaronilaatikosta luopumisen sijaan voit esimerkiksi korvata osan jauhelihasta soijarouheella. Kokeile myös juuston vaihtamista soijaversioon. Kasvisruokapäivän pitäminen säännöllisesti on myös hyvä vaihtoehto lihan kulutuksen vähentämiseksi.

Kokeile rohkeasti uusia ruokia

Kokeile rohkeasti kasvidinner-table-663435_960_720speräisiä maitotuotteiden korvikkeita, kuten kaurakermaa, tofua ja soijajuustoa. Käytä niitä eläinperäisten maitojen korvikkeina tutuissa ja uusissa ruuissa. Saatat yllättyä siitä, miltä tofu maistuu esimerkiksi tulisessa pataruoassa! Anna itsellesi aikaa tottua uusin makuihin. Aivan kuten pienten lastenkin täytyy tottua uusiin makuihin, myös aikuisten täytyy maistaa uutta makua jopa 20–30 kertaa ennen tottumista.

Suosi kauden kasviksia

Hyödynnä kaikkina vuodenaikoina kauden kasvikset. Säästät rahaa ja samalla saat ruokavalioosi vaihtelua. Muista kuitenkin, että ulkomailta on usein pitkä matka suomalaisen kaupan vihannestiskille, joten talvikaudella tomaattimurska purkissa ostettuna saattaa olla tuoretta tomaattia parempi valinta. Voit kasvattaa yrttejä omaan käyttöösi ympäri vuoden omassa keittiössäsi.

Valitse suomalainen kala

Kala on terveysruokaa. Valitessasi kalaa ruoanlaittoon käytä mieluiten suomalaista kalaa, joka on kalastettu. Kasvatuskalan välttäminen on hyvä idea. Muista, että Itämeren lohen luonnonkanta on uhanalainen!

Suosi luomua

Valitse kaupassa luomumerkittyjä tuotteita aina, kun se on mahdollista. Luomupeltoviljelyssä peltoon laitettavasta ravinnemäärästä tulee viljan mukana pois suhteessa enemmän kuin tavanomaisessa viljelyssä. Tämä tarkoittaa sitä, että luomuviljelyssä myös vesiin päätyy pienempi osa ravinteista.

Suosi lähiruokaa

Älä unohda, että silläkin on merkitystä, miten ruoka tulee kaupasta kotiin. Käy lähikaupassa ja suosi lähellä tuotettua ruokaa, sillä kotimaisten tuotteiden ympäristövaikutuksia on usein helpompi arvioida kuin kauempaa tuotujen.

Panosta suunnitteluun

Pyri syömään kaikki se ruoka, jonka ostat kaupasta. Suunnittele lähipäivien ruokalista etukäteen, tee suuria määriä kerralla ja pakasta ylijääneet ruuat ennen kuin ne pilaantuvat. Myös hyödyntää tähteet myös seuraavan päivän ateriassa.