5 hyvää syytä opiskella biologiaa

Biologia on hyvin ihmisläheinen aine, jota voi opiskella lähes kaikissa yliopistoissa. Biologian opiskelu antaa valmiuden ymmärtää elämän eri muotoja ja ilmiöitä kokonaisvaltaisesti. Kokonaisvaltaisuus tarkoittaa kaikkea aina molekyylien välisistä vuorovaikutuksista luonnon oman ekosysteemin toimintaan asti. Yliopistolla biologian opintoihin kuuluu niin teoriaa kuin erilaisten menetelmien opintoja. Teoria ja omat havainnot sekä tutkimustulokset yhdistetään toisiinsa tutkimusmenetelmien avulla. Yliopistoissa tutkitaan myös eläviä eliöitä. Biologinen tutkimus tapahtuu laboratorion lisäksi myös luonnossa eliöitä seuraamalla. Biologian opiskeleminen siis opettaa paljon aivan alkukantaisista eliöistä, mutta myös ihmisistä. Sen vuoksi se onkin yksi maanläheisimmistä oppiaineista ja sopii takuulla kaikille.

shutterstock_472920400Biologian opiskelua Suomessa

Suomessa voi opiskella biologiaa lähes kaikissa yliopistoissa. Yliopistot tarjoavat monipuolisen koulutusohjelman, jossa koulutus on tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa. Koulutukset tarjoavat myös lukuisia eri erikoistumisvaihtoehtoja, jotta kaikille löytyy takuulla sopiva. Biologian koulutus antaa valmiudet työskennellä muun muassa bio- ja ympäristöaloilla tutkijana, asiantuntijana ja kehitystehtävissä. Tällaisia tutkijoita ja asiantuntijoita tarvitaan hallinnoissa, tutkimuslaitoksissa, erilaisissa järjestöissä, tiedonvälityksen tehtävissä ja tietysti yliopistojen tutkijoina. Koulutusohjelmassa voi erikoistua myös biologian opettajaksi. Opettajan koulutusohjelma antaa valmiudet toimia biologian opettajana peruskouluissa, ammattikorkeakouluissa, yliopistoissa tai vaikkapa aikuiskoulutuksen puolella. Nykyisin lähes kaikki opiskelu on mahdollista suorittaa myös verkossa. Kandidaatin tutkinto verkossa voi siis olla oiva valinta, jos haluaa opiskella työn ohella.

Hyviä syitä opiskella biologiaa

Biologian opiskelu on hyvä vaihtoehto monestakin syystä. Ensimmäinen syy on käytännöllisyys. Se opettaa opiskelijaa itseään ja antaa mahdollisuuksia ymmärtää, mistä elämä muodostuu ja mitä elämän ylläpitämiseen tarvitaan. Toinen loistava syy on työllistyminen. Biologian opiskelija voi työllistyä vaikka mihin ammattiin. Koulutusohjelma on monipuolinen tarjoten näin mahdollisuuden toimia opettajana tai tutkijana. Yliopistot ovat erityisen innokkaita rahoittamaan tutkimuksia, joten tutkijoille riittää aina töitä. Suomessa on tasokasta biologian opetusta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki opetus tapahtuu tutkimalla aina molekyylitasoilta ekosysteemeihin saakka. Biologian opiskeleminen on yleistynyt myös sen takia, että nykyisin koulutusohjelmassa on lukuisia eri suuntautumisvaihtoehtoja. Näin jokainen löytää itselleen sopivimman.